top of page
Zoeken

Tips voor opruimen met tieners


Tieners en opruimen, haast een onmogelijke combinatie.

Er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn, maar ik ken ze niet in mijn omgeving. Je kan wel zeggen dat ik thuis het goede voorbeeld geef, maar dit voorbeeld wordt helaas niet gekopieerd. Uiteraard hebben we hier van alles geprobeerd want opruimen hoort toch een beetje bij de opvoeding en is natuurlijk handig voor later als ze volwassen zijn (hoeven ze later geen opruimcoach in te schakelen) maar op de een of andere manier blijft het nooit lang hangen. Een van de regels die bij ons een hele tijd heeft gewerkt is:

Spullen van de kinderen, die aan het einde van de dag rondslingerde in huis, konden de kinderen terugkopen naar waarde. Slingerde er een paar goedkope sokken rond, had je geluk, maar waren het een paar merkschoenen of consoles van spelcomputers dan was het de jackpot voor ons. Wel waarschuwde ik de kinderen voordat ik een rondje door het huis ging doen. Het zal je niet verbazen maar ze waren binnen enkele seconden beneden en alles ging mee naar boven. Beste regel ooit, ging maanden goed, tot aan de zomervakantie. Blijkbaar na de vakantie gold de regel niet meer en als ik heel eerlijk ben, ook ik zat in de vakantiemodus en was niet meer zo consequent.


Andere tip is: zorg voor elk kind 1 of 2 opbergplekken in de woonkamer of eetkamerplek bv een ruime la of plank in een kast. Als er bij ons even snel opgeruimd moet worden, stop ik de spullen van de kinderen in hun la. Vragen ze vervolgens: Mam, mahaaaam, waar ligt mijn oplader, sportsokken, telefoon, rekenmachine, boek is mijn standaard antwoord: Kijk maar in je la.


De laatste tijd gaat het hier extreem goed, maar deze tip is niet voor iedereen inzetbaar. Ons huis staat te koop en we hebben nu elke week bezichtigingen, hun kamer is nog nooit zo lang achter elkaar zo opgeruimd geweest. Ik wil natuurlijk zo snel mogelijk dat ons huis verkocht wordt, alhoewel......;-)


Hier nog 2 filmpjes,die ik erg leuk vind:

https://www.tishiergeenhotel.nl/aan-je-puber-laten-zien-zo-doe-je-de-was-in-de-wasmand/Recente blogposts

Comments


bottom of page