top of page
Zoeken

Uitstel gedrag aanpakken

Bijgewerkt op: 10 sep. 2022


Uitstel gedrag is het voor je uit schuiven van taken, niet alle taken, maar vooral de taken die jij vindt dat ze gedaan moeten worden. Het lukt je niet om je ertoe te zetten en dat geeft je voornamelijk een naar gevoel. Je zou zeggen waarom doen we het dan, het levert immers niets op.


Toch is uitstelgedrag niet vreemd; we hebben er allemaal wel eens mee te maken, inclusief ikzelf. Neem mijn blog, ik had mij voorgenomen om elke maand een stukje te plaatsen. Hmmmm.... de laatste is al een tijdje geleden. Natuurlijk heb ik diverse redenen; ik ben druk geweest met werk, met (tevreden) klanten, mijn gezin, vakantie en heb in de tussen tijd een studie Schuldhulpverlening gedaan, maar mijn uitstelgedrag is hier ook debet aan. Ook ik kan opzien tegen dingen die moeten gebeuren waar ik eigenlijk geen zin in heb. Is het dan luidheid? Zeker niet, er ligt vaak een onderliggende emotie achter zoals angst voor kritiek, onzekerheid, angst om te falen, moeite hebben met verantwoordelijkheden nemen.


In mijn geval is het toch ook een kwestie van soms verstand op nul en gewoon doen! Klinkt makkelijker dan gedaan, maar het belangrijkste is, wat wil je bereiken, wat is je doel! En als je jezelf een doel hebt gesteld; maak je doel niet te groot, hak het in kleine stukjes, begin klein. Beloon jezelf met elke stap en wees vooral niet te streng voor jezelf. Het hoeft niet perfect! (en blijf je doel voor ogen houden)

En heb je toch die stok achter de deur nodig, kan je altijd mij nog inhuren :-)

Recente blogposts

Comments


bottom of page